23 Mart 2009 Pazartesi

Ateş Topu


Malzemeler:

1 adet hazır pandispanya

4 su bardağı süt

1 su bardağından biraz fazla un

1 su bardağı tozşeker

1 adet yumurta sarısı

1 adet limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

125 gr margarin

1 kase küçük doğranmış kayısı

Yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz

Sosu için:

4 çorba kaşığı pudra şekeri

4 çorba kaşığı su

4 çorba kaşığı kakao

2 çorba kaşığı margarin

Yapılışı:Süt ,1 su bardağı un, 1 su bardağı tozşeker ve 1 adet yumurta sarısını iyice çırpın.Ocakta göz göz olana kadar pişirin.Ocaktan alıp 125 gr margarin, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı ilave edin.15 dakika mikserle çırpın.Pandispanyanın bir parçasını derin ve genişçe bir kaseye yerleştirin.Kremanın hepsini üzerine boşaltın.Ceviz ve kayısı parçalarını koyup, iyice bastırın.Pandispanyanın diğer parçasını da üzerine kapatın.Bir gece buzdolabında bekletin.Ertesi gün önce sosu hazırlayın.Bunun için pudraşekeri, su, margarin ve kakaoyu, margarin eriyene kadar pişirin.Daha sonra ocaktan alın.Pastayı servis tabağına ters çevirin.Üzerine sosu gezdirin.Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

İrmik Şekerlemesi


Malzemeler:

125 gr tere yağı veya margarin

2 su bardağı irmik

2 su bardağı su

1 su bardağı tozşeker

1 çay bardağı kuru üzüm

1 çay bardağı tarçın

1 çay bardağı meyve şekerlemesi

Hindistan cevizi ve toz antep fıstığı

Yapılışı:Tereyağını kızdırıp üzerine irmiği ekleyin.Kısık ateşte sürekli karıştırarak renği dönene kadar kavurun.Diğer tarafta su ve tozşekeri kaynatıp irmiğin üzerine dökün.Kuru üzüm, tarçın ve meyve şekerlemelerini katıp karıştırın.Suyunu çekince bir tepsiye bastırarak yayın.Bu şekilde bir gece bekletin.Dilimledikten sonra hindistan cevizi ve antep fıstığına bulayarak servis yapın.

Afiyet Olsun.

Kraliçe Böreği


Malzemeler:

150 gr margarin ( oda sıcaklığında )

4 adet yumurta

1 su bardağı sıcak su

Aldığı kadar un

250 gr sosis

150 gr kaşar peyniri

2 çorba kaşığı zeytin yağı+1 çorba kaşığı margarin

1 su bardağı süt

1 su bardağı lor peyniri

1 paket kabartma tozu

Tuz, karabiber

Yapılışı:Hamur yoğurma kabına margarini koyun.Üzerine 1 adet yumurtayı kırın.1 çay kaşığı tuz, sıcak su ile aldığı kadar un ve kabartma tozu ekleyerek, kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın.Islak beze sarıp, buzdolabında 20 dakika bekletin.Sosisleri blenderden geçirin.Tavaya 1 çorba kaşığı margarin ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip, sosisleri soteleyin.Bir kaseye 1 çorba kaşığı un, kalan yumurta sarıları, küp küp doğranmış kaşar peyniri ve sütü koyun.Yavaş yavaş karıştırın.Lor peyniri, tuz ve karabiberi ekleyin.Yumurta aklarını bir kasede mikserle kar haline gelene dek çırpın.Peynirli harçla karıştırın.Buzdolabından aldığınız hamuru tepsinin iç kısımlarını kaplayacak şekilde açın.Üzerine sosisli harcı yayıp, unlu yumurtalı karışımı dökün.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Afiyet Olsun.

Çilek Soslu Cheesecake


Malzemeler:

Yarım kg un

4 adet yumurta

1 su bardağı tozşeker

1 paket vanilya

1 paket kabartmatozu

1 çay bardağı süt

250 gr margarin

250 gr tuzsuz lor peyniri

Sos için:

250 gr çilek

3 çorba kaşığı toz şeker

Yapılışı:Bir kabın içinde 1 su bardağı şekerle yumurtaları özleşene kadar çırpın.Margarini eritip ılıdıktan sonra şeker ve yumurta karışımına ekleyip karıştırın.Ardından sütü, kabartma tozunu, vanilyayı, lor peyniri ve unu ekleyip malzemeleri iyice karıştırın.20- 22 cm çapında kelepçeli bir kalıbı hafifçe yağlayın ve unlayın.Hamuru kalıba boşaltın.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.Fırından çıkarıp tel üzerinde soğutun.Bu arada sos için çilekleri ve tozşekeri blenderden geçirip püre yapın.Püreyi bir tencereye alıp, sadece rengi değişene kadar kısık ateşte 3-4 dakika pişirin.Keki dilimleyip sosu üzerine gezdirdikten sonra ılıkken servis yapın.

Afiyet Olsun.

Domates Pastası


Malzemeler:

3 adet yumurta

17 çorba kaşığı toz şeker

25 çorba kaşığı un

17 çorba kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı dövülmüş badem

100 gr kuru üzüm

2 paket kabartma tozu

20 çorba kaşığı domates suyu

2 çorba kaşığı pudra şekeri

Krema

Yapılışı:Yumurta ve tozşekeri 5-10 dakika mikserle çırpın.Daha sonra tahta kaşıkla karıştırarak unu yavaş yavaş ilave edin.Sıvıyağ, dövülmüş badem, kuru üzüm, kabartma tozu ve domates suyunu ilave edin.Karıştırmaya devam ederek malzemeyi iyice yedirin.32 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi hafifçe yağlayın.Hazırladığınız karışımı tepsiye yayın.Önceden ısıtılmış 170 derecede 45 dakika pişirin.Fırından çıkardığınızda keki ortadan ikiye kesin Bir yüzüne krema sürün.Diğer yüzünü üzerine kapatın.Üzerine pudra şekeri serpin.Buzdolabında 4 saat dinlendirin.Krema süsleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

14 Mart 2009 Cumartesi

Güllü


Malzemeler:

250 gr margarin

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay bardağı yoğurt

1 çorba kaşığı tozşeker

1 adet yumurta

1 çorba kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Yapılışı:Oda sıcaklığında margarin, yoğurt, zeytinyağı, salça, kırmızıbiber ve tozşekeri iyice karıştırın.Un ve kabartma tozunu ilave edip ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayın.Merdane yardımıyla açıp, çay bardağı ağzıyla kesin.3 yuvarlak yan yana ve hafifçe üst üste gelecek şekilde yerleştirin.Rulo şeklinde sarıp ortadan ikiye bölün.Yağlanmış fırın tepsisine dikine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika pişirip servis yapın.

Kısır


Malzemeler:


2 su bardağı ince bulgur


2 su bardağı kaynar su


3 çorba kaşığı sıvığı


1 limonun suyu


1 çorba kaşığı nar ekşisi


2'şer çorba kaşığı domates ve biber salçası


2'şer adet domates ve salatalık


4 yaprak marul


3-4 dal taze soğan


Yarım demet maydonoz


Tuz,karabiber,pulbiber


Yapılışı:


İnce bulguru bir kaseye alın ve kaynar suyu üzerine boşaltıp suyunu çekip şişmesi için ağzını bir kapakla kapatın.Suyunu çektikten sonra bulguru soğutun.Sıvı yağ, limon suyu, nar ekşisi, domates ve biber salçası,tuz,karabiber ilave edip karıştırın.Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domates ve salatalığı ekleyin.Daha sonra ince kıyılmış marul yaprağı, taze soğan, maydanoz ve pul biber ilave edip bütün malzemeyi karıştırın.Servis tabağına alın.Turşuyla veya ayranla servis yapabilirsiniz.

Yüzük Kurabiye


Malzemeler:

4 su bardağı un

300 gr margarin

1 su bardağı pudraşekeri

Bir buçuk çay kaşığı kabartma tozu

1 adet yumurta

1 paket vanilya

Kreması için:

1 su bardağı süt

1 adet yumurta

Yarım su bardağı un

Yarım su bardağı tozşeker

Dört buçuk çorba kaşığı margarin

Yarım çay kaşığı vanilya

Üzeri için:

Hindistan cevizi, antep fıstığı

Yapılışı:Margarin ve pudraşekerini iyice yoğurun.Diğer malzemeleride ekleyip,yoğurmaya devam edin.Hamurun üzerine nemli bir bezle örtüp 10 dakika dinlendirin.Daha sonra merdane ile yarım cm kalınlığında açın.Çay bardağıyla veya kalıpla hamurdan yuvarlaklar kesin.Bunların yarısınında ortasını yüksükle yada küçük bir yuvarlakla çıkarın.Yağlanmış tepsiye dizip 180 derece fırında, beyaz kalacak şekilde pişirin.Kremayı hazırlamak için süt, yumurta, un ve tozşekeri çırparak ocağa alın.Muhallebi kıvamı alana dek pişirin.Ilıyınca margarin ve vanilyayı ilave edip karıştırın.Fırından aldığınız kurabiyelerin deliksiz olanlara kremayı sürün.Delikli olanları üzerlerine kapatın.Ortasına antep fıstığı koyarak kenarlarını hindistan cevizine bulayarak servis yapın.

Afiyet Olsun.


12 Mart 2009 Perşembe

Hamsi Böreği


Malzemeler:


250 gr. hamsi


1 çay kaşığı margarin


1 çay kaşığı kekik


1 demet taze soğan


1 çorba kaşığı nane


yarım demet maydonoz


2 adet yufka


tuz,karabiber


kızartmak için sıvıyağ


Yapılışı:


Hamsilerin kılçıklarını ayıklayın bol suyla yıkayın ve suyunu süzün.Margarini tavada eritip hamsileri ekleyerek soteleyin ve soğumasını bekleyin.İçine ince kıyılmış tazesoğanı,kekiği,tuz,karabiber,nane ve doğranmış maydanozu ekleyip harmanlayın.Yufkaları 4 parmak genişliğinde şeritler halinde kesin.Ucuna 1 kaşık hazırlanan içten koyup muska şeklinde sarın.Kızgın yağda arkalı önlü kızartın.Rokayla birlikte servis yapın.


Afiyet Olsun.

Lokumlu Poğaça


Malzemeler



  1. 125 gr.margarin


  2. 2 çorba kaşıgı toz şeker


  3. 1 çorba kaşığı sirke


  4. 1 su bardağı krema


  5. aldığı kadar un


  6. 100 gr. sakızlı lokum


  7. üzerine 2 çorba kaşığı pudraşekeri

Yapılışı:


Margarin,toz şeker,sirke,krema ve unu derin bir kasede yoğurun.Hazırladığınız hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın.Merdane ile çay tabağı büyüklüğünde açın.Bir kenarına sakızlı lokumdan bir adet koyup diğer tarafına üzerine kapatıp poğaça şekli verin.Hamur parçaları ve lokum bitene kadar aynı işlemi devam edin.Hazırladığınız lokumlu poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin.Üzerine yumurta sarısı sürün.180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Ilıdıktan sonra pudraşekerine bulayın.


Afiyet Olsun.

Mekik Böreği


4 su bardağı un

Yarım tatlı kaşığı limon suyu

Yarım tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı su

1 çorba kaşığı sıvıyağ

2 çorba kaşığı yoğurt

200 gr margarin

İçi için:

1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir

1 adet yumurta

Üzerine:1 tane yumurta sarısı

Yapılışı:Unun ortasını havuz gibi açın.Tüm malzemeleri ilave edip, yoğurun.Hamuru yumak haline getirip, bir süre dinlendirin.Daha sonra merdane ile 3 cm kalınlığında açarak 10 cm eninde kare şekiller kesin.Her karenin üzerine peynir koyup, kenarlarının yapışması için yumurta sürün.Çapraz karşılıklı iki köşeyi hafifçe üst üste gelecek şekilde katlayın.Açıkta kalan uçları üst tarafa kıvırıp böreği ters çevirin.Yağlanmış tepsiye dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp, 180 derece fırında 45 dakika pişirin.Sıcak olarak servis yapın.

Sebzeli Kaşarlı Kek


Malzemeler:

3 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvı yağ

1'er adet havuç ve patates

Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yarım su bardağı bezelye

3 su bardağı un

5-6 adet yeşil zeytin

1 paket kabartma tozu -Tuz

Yapılışı:Havuç ve patatesleri yarı yarıya haşlayın.Küp küp doğrayın.Yumurtaları derin bir kapta çırpın.Bir su bardağı sıvı yağı ekleyip tekrar çırpın.Yoğurdu ilave edip karıştırın.Bezelye, havuç ,patates ve kaşar peynirini ekleyin.Tuz, 3 su bardağı unu ve kabartmatozunu ekleyin.İyice karıştırın.Daha sonra karışımı yağlanmış fırın tepsisine yayın.Yeşil zeytinleri dilimleyip kekin üzerine dizin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin.Ilıdıktan sonra dilimleyip servis yapın.

Afiyet Olsun.

8 Mart 2009 Pazar

Meyveli Tatlı


Malzemeler:

1 kg un

200 gr margarin

1 paket kabartma tozu

10 yumurta

Süslemek için:

1 tane kivi

Biraz çilek veya vişne

1 tane muz

Şurubu için:

4 su bardağı su

1 kg şeker

1 limonun suyu

1 su bardağı kaysı marmelatı

Yapılışı:Şurub için şekerle suyu kaynatın.İnmesine yakın limon suyunu dökün.Ocaktan alıp soğutun.Un, margarin, kabartma tozu ve yumurtaları yoğurup, yumuşak bir hamur elde edin.Üzerine nemli bir bez örtüp, 20 dakika dinlendirin.Hazırladığınız hamuru küçük kalıplara doldurun.Orta hararetli fırına atıp, kabarana dek pişirin.Hazırladığınız şerbetin içine atın.Bir kaç saniye sonra delikli kepçeyle çıkarın.Şuruptan çıkarttığınız tatlıların kenarlarına doğranmış karışık meyvelerden koyun.Kayısı marmelatıyla süsleyip servis yapın.

Afiyet Olsun.

Meyveli Dondurma


Malzemeler:

3 tane çırpılmış yumurta sarısı

1/2 bardak toz şeker

1/2 bardak süt

1/2 çay kaşığı tuz

2 bardak soğutulmuş krema

3/4 bardak portakal veya vişne konsantresi

1,5 tatlı kaşığı gül suyu ( dilerseniz )

Yapılışı:Yumurta sarıları,şeker süt ve tuzu bir tencerede karıştırın.Orta ateşte devamlı karıştırarak üstünde kabarcıklar belirmeye başlayana dek ısıtın.Soğuk bir kaba koyun.Üstünü kapatıp, oda sıcaklığına gelene dek 1-2 saat buzdolabında soğutun.Kalan malzemeleri sütlü karışıma katın.Buzluğa koyup soğumaya bırakın.2 saatte bir dışarı çıkarıp savurarak karıştırın.Birkaç saat daha dondurup servis yapın.

Afiyet Olsun.

Çilekli Kup


Malzemeler:

500 gr süt

200 gr şeker

8 yaprak jelatin

2 çorba kaşığı çilek likörü

500 gr krem şanti

8 yumurta akı

200 gr dondurulmuş veya taze çilek

Yapılışı:Sütü kaynatıp, tencerede ılık olarak bekletin.Ayrı bir kapta su ile eritilmiş jelatini süte ekleyin.Yumurta aklarını kar köpüğü olana dek mikserle çırpın.Çırparken şeker ilave edin.Köpürme işlemi bittiğinde krem şantiyi, çilek likörünü ilave edin.Ilık süt ve jelatini karışımın içine ekleyin.Küçük parçalara kesilmiş çilekleri de ilave edin.Uygun kup bardaklara karışımı doldurun.Buzdolabında 2 saat bekletin.Üzerini çilek ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

Sütlü Jöleli Tatlı


Malzemeler:

500 gr süt

150 gr şeker

3 adet kivi

8 yaprak jelatin

400 gr krem şanti

Yapılışı:Sütü ve şekeri bir tencereye alın.Isıtıp, ılık olarak bir kenara koyun.Jelatini soğuk su dolu bir kapta eritin.Eridikten sonra süte ekleyin.Krem şantiyide sürekli karıştırarak süte ilave edin.Hazırladığınız bu karışımı kaplara doldurun.Buzdolabında 2 saat bekletin.Sıcak su yardımıyla tatlıları kalıplarından çıkarın.Kivi ve muz dilimleriyle, süsleyip servis yapın.

Afiyet Olsun.

Nişastalı Kurabiye


Malzemeler:


Yarım paket oda sıcaklığında margarin


2 yumurta


1 su bardağı toz şeker


yarım kilo mısır nişastası


2 yemek kaşığı un


1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya


Yapılışı:Bütün malzemeleri karıştırarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yap.Bunlardan oluşan hamuru hazırladıktan sonra yağlı kağıdın üzerine ceviz büyüklüğünde hazırladığın kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırına 150 dereceye veriyorsun.Hafif pembeleşene kadar.

Afiyet Olsun.

Piliçli Bamya Güveci


Malzemeler:

750 gr bamya

1 adet piliç ( parçalanmış )

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1/2 tatlı kaşığı tuz

1/2 limon suyu

2 sivri biber

1 soğan

2 orta boy domates

Karabiber
Yapılışı:Domateslerin kabuğunu soyup, küp küp doğrayın.Bamyaların başlarını keserek temizleyin.İçinde 2 kahve fincanı sirke bulunan 5 su bardağı kaynar suda 2 dakika haşlayın.Süzüp, güvece alın.Bir tavaya yağı koyup, ısınınca içine doğranmış piliç parçalarını ilave edin.2 dakika kızartın.Yağıyla birlikte bamyaların üzerine koyun.Üzerine domates, tuz,karabiber ve halka halka doğranmış soğanları ilave edip, ağzını kapatın.Fırında veya kısık ateşte bamyalar suyunu çekene dek pişirin.Üzerine kaynar su ilave edip, piliçler yumuşayana dek 45 dakika kadar pişirip, servis yapın.
Afiyet Olsun.