10 Şubat 2009 Salı

Ekmek Kadayıfı


Malzemeler:

1 küçük boy ekmek kadayıfı

6-7 bardak kaynar su

Şurubu için:

3 bardak toz şeker

3 bardak su

3 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:Ekmek kadayıfını kenarlı ve yuvarlak bir tepsiye kızarmış tarafı alta gelecek şekilde yerleştirin.Üstüne 6-7 bardak kaynar suyu gezdirin.Kadayıfın yumuşayıp kabarması için tepsiyi 20-25 dakika bir kenara bırakın.Ekmek kadayıfı suyu çekerek, iyice yumuşayıp kabarınca üstüne bir peçete koyup kuvvetlice bastırarak kadayıftaki suyu peçeteye çektirin.Bu işlemi tekrarlayarak kadayıfın çekmiş olduğu bütün suyu alın.Şurubu içinde bir tencereye 3 bardak toz şeker ve 3 bardak suyu koyup tencereyi kuvvetli bir ateşe koyun.Şekeri karıştırarak erittikten sonra limon suyunu katın.Bir kaç defa daha karıştırdıktan sonra şurubu orta ısılı ateşe koyup kıvama gelene kadar 25 dakika kadar kaynatın.Şerbeti, tepsideki kadayıfın üzerine gezdirin.Tepsiyi orta ısılı ateşe oturtun.Tepsiyi arasıra çevirerek 30-40 dakika kadar pişirin.Tepsiyi ateşten indirin.içindekiler ılıyıncaya kadar bir kenara bırakın.Üstüne tepsiden büyük bir sini kapatın.Tepsiyi ters çevirerek ekmek kadayıfını bu siniye aktarın.Kadayıf iyice soğuyunca dilediğiniz biçimde kesin.Her kadayıfın üstüne kaymak koyup servis yapın.

Afiyet Olsun.

Yıldız Çorbası


Malzemeler:

Yarım kg. olgunlaşmış domates

2 adet yeşil biber

2 çorba kaşığı tereyağ

8 su bardağı su

1 su bardağı yıldız şehriye

Tuz

Yapılışı:Domatesleri yıkayıp rendeleyerek tencereye koyun.Yağı ve irice doğranmış yeşil biberleri ilave edin.Hafif ateşte biraz pişirin.Suyu ve tuzu ilave ederek kaynamaya bırakın.Su kaynayınca şehriyeleri atın.15 dakika kaynatın.Bu arada tereyağını kızdırın ve çorbanın altını kapattıktan sonra üzerine gezdirin.

Afiyet Olsun.

Hamsili Makarna


Malzemeler:

1 paket bukle makarna

500 gr temizlenmiş hamsi balığı

1 yemek kaşığı kaymak

100 gr tereyağı

100 gr rendelenmiş kaşar peyniri

3 adet domates

1 tutam maydonoz

Tuz, karabiber, fesleğen

Yapılışı:Temizlenmiş kılçıkları ve kuyrukları alınmış hamsileri,1 yemek kaşığı tereyağda kızartın.Başka bir tavada, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kabuğunu soyup rendelediğimiz domatesleri pişirin.Hazırladığınız bu malzemeye tuz, karabiber ve fesleğeni ilave edin.Haşlayıp süzdüğünüz bukle makarnanıniçerisine kaymağı ilave edin ve fırın tepsisine yayın.Önceden kızartmış olduğunuz hamsileri düzgün bir şekilde makarnanın üzerine dizin ve hazırladığınız sosu makarnanın her tarafına yayılacak şekilde dökün.İsteğinize göre kaşar peyniri rendeleyin ve fırına verin.Yaklaşık 10 dakika sonra fırından alın ve üzerine maydanozlarla süsleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

Kabak yemeği


Malzemeler:

1 kg kabak

2 adet soğan

1-2 çay kaşığı şeker

Yarım su bardağı zeytin yağı

Yarım çorba kaşığı salça

Tuz, sarımsak, maydanoz, dereotu

Yapılışı:Kabakları yıkayarak küp küp doğrayın.Zeytin yağını tencereye alalım.Küçük küçük doğradığımız soğanı zeytinyağında hafifçe pembeleştirelim.Soğana yarım çorba kaşığı salçayı ekleyelim.Tencereye kabakları alalım.Buna şekeri, temizlediğimiz sarımsağı,maydanoz ve dereotunu ekleyelim.1-1.5 bardak su ilave edip, sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

Piriçli ısırgan otu


Malzemeler:

1 kg ısırgan yaprağı

3 yemek kaşığı pirinç

2 baş soğan

2 bardak su

2 kaşık zeytin yağı

Tuz ve kekik, istenirse kıyma katılabilir.

Yapılışı:Bir tavada ince doğranmış soğanları kavururuz, temizlenen,yıkanan iyice süzülen ısırgan otunu da tavaya ilave edip 5 dakika karıştırarak kavurunuz.Su, pirinç, kekik ve tuzu ilave edip ağzını kapatıp pişene kadar bekletiriz.Pişince servis yaparız.

Afiyet olsun.

Sütlü Çorba


Malzemeler:

100 gr süt

30 gr kepekli arpa unu

10 gr zeytinyağı

Çok az tuz veya bal

Yapılışı:Zeytinyağı ile arpa unu hafif ateşte kavrulur.Soguk pastörize süt ilave edilip hafif ateşte çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.Koyu olursa su ilave edilir.Baharat eklenebilir.

Afiyet olsun

Soğan Çorbası


Malzemeler:

100 gr soğan

150 gr kimyon

30 gr zeytinyağı

50 gr arpa unu ( kepekli )

Yapılışı:Soğanlar ince ince doğranır bir tencereye konur, biraz su ile pişene kadar kaynatılır ve soğutulur.Başka bir kapta zeytinyağı, arpa unu, kimyon karıştırılarak ateşte kavrulur.Pişen soğanları kavrulan una dökülür.Kaşıkla karıştırarak çorba kıvamına gelmesi sağlanır.Kıvamına göre su ilave edilip, kaynatılır, az tuz ilave edip çorba kaselerine konur. Afiyetle yenir.

Kuzu incik kebabı


Malzemeler:

1 kg kuzu incik

2 orta boy soğan

1 çorba kaşığı salça

1 çorba kaşığı yoğurt

Yarım limon

Tuz, karabiber, kekik

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 er adet soğan, havuç,kereviz

Yapılışı:Soğanları rendeleyip, tuz, karabiber ve kekikle karıştıralım.Etin içine ve dışına bu karışımı sürerek, eti buzdolabında en az 2 saat bekletelim.Dolaptan aldıktan sonra etin her tarafını yarım limonla ovalım.Fırça ile etin her tarafına sıvı yağ sürerek genişçe bir tencereye koyalım.Tencereye 1 bardak su ilave ederek, eti yarım saat kapaklı olarak kısık ateşte pişirelim.Tencereyi ateşten alıp, yağlanmış fırın tepsisine koyalım.Yoğurdu salça ile karıştırıp, fırça yardımıyla etin her tarafına sürelim.Arzuya göre soğan, havuç ve kerevizi oldukça iri doğrayarak etin kenarlarındaki boşluklara yerleştirelim.

Fırını 190 dereceye ısıtıp, tepsiyi fırına sürelim.Tepsideki biriken yağları arasıra alıp, etin üzerine gezdirerek 40 -50 dakika arasında pişirelim.

Üzeri nar gibi kızarıp piştiğinde fırından alarak dilimlere kesip arpa şehriyeli pilavı ile birlikte servis yapalım.

Afiyet Olsun.

Kolay Börek


Malzemeler:

2 adet yufka

2 su bardağı süt

Kızartmak için sıvı yağ

Arzuya göre pudra şekeri

Yapılışı:Yufkalardan birini alıp sıkıca rulo yapalım.Diğer yufkayıda aynı şekilde rulo sararak 2 ruloyuda 1 cm aralıklarla keselim.Kesilen parçaları içi süt dolu olan kaba yatık olarak dizelim.Arada bir ters yüz çevirelim.Rulolar sütü iyice emince, kızğın sıvı yağda bu parçaları arkalı önlü kızartarak emici bir kağıt üzerine çıkaralım.İsterseniz pudra şekeri serperek servis yapalım.

Kuru Pasta


Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

3 çorba kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı mahlep

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

2 yumurta

200 gr yumuşak margarin

Alabildiği kadar un ve çörek otu

Yapılışı:Yoğurt, sıvı yağ, şeker, tuz, margarin, mahlep, kabartma tozu hepsini bir kapta karıştıralım.Yumuşak bir hamur elde edelim.İstediğimiz şekli verelim.İster saç örğüsü, ister yuvarlak halkalar yapalım.Tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serperek 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirelim.

Afiyet olsun.

6 Şubat 2009 Cuma

Bükme Böreği


Malzemeler:

1 paket margrin

1.5 fincan sirke

1 çay bardağı sıvı yağ

3 yumurta ( birinin sarısı ayrılır )

1 su bardağı su

Alabildiğince un

İçi için:100 gr beyaz peynir

1 demet maydonoz

Yapılışı:Genişçe bir kaba sirkeyi, sıvı yağı, yumurtaları alalım.Bir bardak su ilave edelim.Bu malzemenin alabileceği kadar unu azar azar ilave edelim ve tuzunu ekleyelim.Hamuru 8 bezeye bölüp üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirelim. 4 bezeyi unlu bir zeminde yufka inceliğinde açalım.Erimiş margarini yufkaların üzerine kaşıkla gezdirip, her yerine sürelim.

4 yufkayı da aralarını yağlayarak üst üste koyalım.Bohça katlar gibi karşılıklı kenarları birbirinin üzerine kapatalım.Katladığımız hamuru buzdolabında 20 dakika bekletelim.Bu arada diğer 4 bezeyi açalım.Aralarını yağlayarak bohça katlar gibi katlayarak buzdolabına koyalım.İlk hazırladığımız bohçayı dolaptan alıp, merdane ile yarım parmak kalınlığında büyükçe açalım.Hamurdan 10 cm lik kareler keselim.Karelerin ortasına peynirli maydonozlu içten koyalım.Karşılıklı iki kenarı kapatarak hafifçe yağlanmış fırın tepsisine ters çevirerek dizelim.Bükmelerin üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpiştirelim.Fırında pişirelim.

Ispanak Çorbası


Malzemeler:

30 yaprak ıspanak

1 adet soğan

1 adet sarımsak

1 adet havuç

1 adet yumurta sarısı

1 çay bardağı sıvı yağ

2 çorba kaşığı un

Yarım limonun suyu

Yarım su bardağı yoğurt

Tuz, karabiber

Yapılışı:Orta boy tencereye sıvı yağı alalım.Yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı yağda pembeleşene dek kavuralım.Ispanakları iyice yıkayıp suyunu süzelim.Elimizle veya bir bıçakla doğrayıp tencereye alalım.Üzerine haşlamak için bir miktar su ekleyelim.Ispanak haşlanırken unu, yoğurdu, limon suyunu ve yumurtayı karıştıralım.Pütür kalmayıncaya kadar ezelim.Bu karışımı ıspanak haşlandığında azar azar çorbaya ilave edelim.Tuz ve karabiberini ayarlayalım.Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alarak servis yapalım.

Afiyet Olsun

Tepside Biftek


Malzemeler:

500 gr biftek

6 adet patates

4 kuru soğan

3-4 dolmalık biber

3 domates

1 su bardağı sıvı yağ

1.5 su bardağı su

Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:Biftekleri havan tokmağı ile iyice inceltelim.Tuz, kekik, karabiberini serperek üst üste dizelim.Patatesleri soyup, halka halka dilimleyelim.Sıvı yağda arkalı önlü hafifçe kızartalım.Yarısını uygun büyüklükte bir cam fırın tepsisine alalım.

Küçük bir tavada piyazlık doğradığımız soğanları hafifçe pembeleşene dek kavuralım.Bifteklerin rengi değişene kadar patatesleri kızarttığımız yağda kızartalım.( hafifçe ve kurutmadan )Soğanları bifteklerin üzerine döşeyelim.Biftekleri patateslerin üzerine döşeyelim.Yarısını fırın tepsisinin altına döşediğimiz patateslerin kalan yarısını, bifteklerin üzerine dizelim.Halka halka doğradığımız dolmalık biberleri ve dilimlenmiş domatesleri en üste dizelim.Tuzunu ayarlayalım 1.5 bardak su ilave ederek orta ısılı fırında pişirelim.

Afiyet Olsun.

2 Şubat 2009 Pazartesi

Bağdat Sütlacı


Malzemeler:

350 gr pirinç

1/2 gr damla sakızı

1+ 1/4 litre süt

Şurubu için:

750 gr toz şeker

1 bardaktan biraz fazla su

1 çorba kaşığı limon suyu

Yapılışı:Pirinci ayıklayıp yıkayın.Sütle birlikte koyu bir lapa haline gelene dek sık sık karıştırarak pişirin.Pirince dövülüp toz haline getirdiginiz sakızı ilave edin.Bu karışımı servis yapacağınız kaselere iki parmak kalınlığında boşaltın.Soğumasını bekleyin.Bu arada şurubunu hazırlayın.Bunun için şekerle suyu koyu bir şurup haline gelene dek kaynatın.İçine limon suyunu katın.Bir taşım kaynatın.Şurubu soğutun.Sütlacın üzerine dökerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

Revani


Malzemeler:

1.5 kahve fincanı irmik

1.5 kahve fincanı un

1/2 su bardak toz şeker

1/2 fincan eritilmiş marğarin

5 yumurta

az tuz

1 çorba kaşığı unu tepsiye serp

1/2 çorba kaşığı tere yağ

Şurubu için:

1 tatlı kaşığı limon suyu

2 su bardak su

2 su bardak toz şeker

Yapılışı:Bir fırın tepsisinin altını ve kenarlarını yağlayın.Unu serpiştirin. Unun fazlasını dökün.Yumurta sarılarını şekerle birlikte çırpın.Başka bir kasede Yumurta aklarını bir tutam tuzla kar haline getirin.Yumurta sarılarına karıştırılmış unla irmiği koyun.Bir kaşıkla karıştırın.Yumurta karını da yavaşça ekleyin.Eritilmiş soğutulmuş marğarini katın.Tepsiye boşaltın.Önce 200 sonra 175 dereceli fırında 45 dakika pişirin.

Şurubu için şekerle suyu kaynatın.İnmesine yakın içine limon suyunu katın.Fırından çıkardığımız revaninin üzerine soğuk şerbeti dökün.Kare kare keserek servis yapın.

Afiyet Olsun.

Şehriyeli Güvec Kebabı


Malzemeler:

750 gr yağlı koyun eti

1/2 paket arpa şehriye

1/2 kg. domates

2 soğan

2 çorba kaşığı margarin

Yeteri kadar, tuz karabiber ve su

Yapılışı:Eti kuşbaşı doğrayın.İyice yıkadıktan sonra bir güvece koyun.Kuvvetli ateş üzerinde karıştırarak 1-2 dakika kavurun.Sonra ince ince kıyılmış soğanı ilave edin.Tuz ve biber ekledikten sonra renk değiştirinceye kadar kavurmaya devam edin.Soğan renk değiştirmeye başlayınca kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyin.Eti bir parmak aşacak kadar sıcak su da kattıktan sonra güveci orta ısılı fırına sürün.Güvecin durumunu ara sıra kontrol ederek suyu kalmayınca yeteri kadar sıcak su ilave edin. Et ilik gibi yumuşayıp pişinceye kadar orta ısılı fırında tutun.diger yanda bir güvece 2 kaşık margarin koyup kabı orta ısılı ateşe oturtun.Yağ eriyince şehriyeleri içine atın ve karıştırarak pembeleşinceye kadar kavurun. Şehriye iyice pembeleşince 1.5 bardak sıcak su dökün.Tuzunu ilave edip orta ısılı ateşte pişirmeye bırakın.Şehriye suyunu çekince ortasını çukurlaştırarak et güvecindekileri buraya boşaltın.Güveci tekrar orta ısılı fırına sürün.Ve eti suyuyla 5 dakika daha pişirin.Sonra güveci fırından çıkararak servis yapın.

Afiyet Olsun